Na het eiland Java doorkruist te hebben maakten wij de oversteek naar het o zo mooie Bali.

Veel gehoorde opmerking van Baligangers is dat het zo toeristisch is “geworden”. En dat klopt. Toch zijn er zeker nog mooie niet toeristische plekjes  op het eiland van de Goden.Rijdende dwars door Bali en door te vragen kwamen wij deze reis op wat kleinere coffeeplantages veelal voor lokaal gebruik tegen.

Kubu Kopi is er een voorbeeld van.

Zij hadden een kruidentuin aan huis  begroeid met oude bomen waaronder ook inmiddels hele grote koffiebomen ipv struiken. Hun grotere plantage stond een paar kilometer verder. Jaren later op Flores nog grotere bomen gezien! Mooi dat hier de koffiebonen groeiden on de kruidnagelbomen, bomen begroeid met de orchidee behorende tot het geslacht Vanilla ( ja bekend van de vanillestokjes en ginseng.

Dit proefde je zeker terug in de koffie, wat nog versterkt werd door een stukje djahé ( gember)Dat gepresenteerd in een houten kop en schotel, heerlijk om verrast te worden door een geurige koffie waarin alle belangrijke specerijen uit het verre oosten bijeenkomen.

De eiganaresse gaf mij een takje mee die zij per ongeluk had afgebroken. In Nederland werden deze koffiebessen in de grond gestopt ( binnenshuis) en nu is het inmiddels een koffieplantje van  40 cm.

Welk ras kon ze niet vertellen alleen dat de boom meer dan 20 jaar oud was.

Mooie ervaring op het eiland van de goden.

De restvan de tijd op Bali werd gebruikt om langs te gaan bij koffievrienden, urenlang nippen aan zeer diverse koffies en gesprekken.

Wim de Jongh namens team Exprezzo


Add a new comment